Saturday, 9 July 2011

Kisah bapak benci jiran baru

Akmal telah mendapat jiran baru.Tapi, bapak dia tidak suka dengan jiran baru itu.Apabila Akmal bermain dengan jiran baru,bapak dia ternampak.Bapak dia pun tanya Akmal sebab main dengan jiran baru.

Bapak: Akmal...
Akmal: Ya, bapak?
Bapak: Bapak tak suka Akmal main dengan jiran sebelah rumah.
Akmal: Kenapa?
Bapak: Bapak tengok mak-bapak dia pengarai teruk.Bapak dia balik lewat, jalan macam minum arak ke apa?   Mak dia pun hisap rokok.
Akmal: Itu parent dia bukan dia.Bukan dia.
Bapak: Selalunya, Pengarai mak-bapak jatuh gi dekat anak.
Akmal: Tak semestinya.Tengok macam bapak,bapak panas baran.Saya tak.
          : Pang,pang,pang(kena lempang).
Bapak: Elok sikit nak,mana ada aku panas baran.
Akmal: (Tutup muka)
Bapak: Akmal kena ingat,Akmal tu budak paling cermelang dekat sekolah.Selalu dapat nombor satu,jadi  ketua kelas,ketua pusat sumber,pelajar cermelang,pemenang Nilam peringkat negeri dan Olahraga ketua         sekolah
Akmal: (Bangga)
Bapak: Anak jiran sebelah bodoh!
Akmal: Tak baik bapak cakap macamtu.
Bapak: Bukan nak kutuk, dah hakikat.
Akmal: Tuhan jadikan orang lain-lain.Mungkin dia tak pandai akedemik, mana tau dia pandai masak ke...       main Yo-yo ke.
Bapak: =_="
Akmal: Buat origami...
Bapak: Tak, jangan salahkan tuhan.Dia tu malas saja...Semua orang kalau rajin belajar boleh dapat A.          Sengaja cari alasan.
Akmal: Bapak dulu dapat add math berapa?
Bapak: .........
Akmal: Kenapa senyap?
          : Pang.pang,pang (kena lempang).
Akmal: (Tutup muka)
Bapak: Dengar sini,ni last warning.Kalau bapak nampak Akmal main dengan jiran sebelah,panggil anak dia      petang-petang,ajak dia pergi sekolah sama-sama ke.Bapak pukul Akmal.Bapak tak suka dengan budak tu.
Akmal: Tapi bapak,jiran sebelah mana ada anak.
Bapak: ...... (Malu).

Friday, 8 July 2011

Seriously post: Al-Fatihah T_T

6 Julai 2011,
Kematian arwah abangku.Sungguh menyedihkan, tapi nak buat macam mana dah nasib aku...Yang menyenangkan aku, jenazah arwah tersenyum.Arwah meninggal kerana rasuk oleh 6 jin.Nanti-nanti je la ceritakan.Aku ade 3 adik-beradik daripada 4  sekarang.Aku tak boleh putus asa.Aku perlu banyak bersabar dan redha apa yang berlaku padaku.Orang selalu kata "yang sudah pergi, biarkan sahaja".Waktu aku cium dahi arwah, sungguh sedih.Waktu malam selepas bacaan yaasin aku tidur di tingkat bawah.Arwah pun diletak di tingkat bawah.Selamat saudara-mara datang ramai-ramai tidur dekat bawah.Memang tak rasa takut la sebab ramai.Rumah aku full sebab semua tempat ada orang.Selamat aku tak mimpi apa-apa.

P/S: Al-Fatihahkan kepada arwah Muhammad Afif bin Nordin.
  

Friday, 1 July 2011

Becareful!

Kadang2 korang pernahkan terkena dengan web yang mengejutkan anda seperti   Cencored  .com dan sebaigainya.Ini post yang serius untuk dimaklumkan kepada korang.Kalau kawan korang hanta web yang korang tidak kenal.Korang mesti pikir niat kawan korang macam mana?Saya iFlixe blog akan memberitahu korang.Korang perlu cakap dulu ngan diaorang bila anda terasa negativ.Untuk mengelak daripada perkara itu senang saja, 2 perkataan....JANGAN KLIK!.


P/S:Mungkin anda mangsanya....Ouch! tak boleh tulis banyak sangat, jari luke :'(