Friday, 9 September 2011

Tidak ikhlas

Assalamualaikum,lama dah tak tulis-tulis blog.Miss U All! Syok tak raya?today saya nak cakap tentang tidak ikhlas...Kenapa saya panggil tidak ikhlas?Sebab orang memberi salam,menyambut or lain-lain.Kan diorangkan selalu cakap askum,wasalam,HB dan sebagainya.Saya sungguh tak terharu bila orang cakap "HB" bila hari lahir saya.Selalaunya dekat FB la.Bila orang tulis "askum" waktu chat.Saya akan cakap tolong beri salam dengan sempurna.Dulu saya pun macam tu jugak.Sekarang dah tak tulis dah.Ayat pendek tak apalah,asalkan faham sudah la.Saya punya tarikh lahir pada 8 Januari.So kalau nak wish kat profile FB saya jangan nak tulis "HB".Tulis la Happy Birthday.Sampai disini sahajalah pening nak fikir lagi...

Party rocking to your house tonight,everybody just read my post...we dont make you lose your mind,we just wanna see ya,FOLLOW ME!

Wednesday, 24 August 2011

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri !



Amacam puasa, ada yang tinggal tak? Kalau takde Alhamdulillah.Kita bukan nak cakap tentang Puasa,kita nak cakap tentang RAYA! Mesti korang tak sabar nak raya.Baju raya berapa pasang tahun ni.Sekarang ni saya dah letak widget-widget yang ada kat blog ni.Yelah,nak raya-kan mesti kena hinyas cantik-cantik.Waktu malam raya dah takde solat terawih.So,enjoy la main mercun puas-puas jangan sampai cedera sudah dah tak boleh raya lebih elok maen pop-pop hahaha lanyan jew.Macam budak kecik asalkan selamat.Ready nak raya? Ketupat...Ready! Rendang...Ready! Duit raya? Errr......Ready~.Atok,nenek,pakcik,makcik,mak dan ayah dah siap duit raya tak.Hehe,sajer je tanya.Jangan lupa simpan rendang tu untuk saya JK.Kalau nak raya kat rumah saya jemputlah.Kuih raya dah siap tempah.Selamat hari raya kepada kawanku Farhan,Hafizam,Danial,Wani,Farah,Ainaa dan dari blogger Amin,Hidayah,Narissa,Nurul.Jangan risau,korang (Reader) pun aku tak lupa.Thanks to reader,follower and specialy friends.Nah,dengar la lagu hari raya nak kasi korang filling waktu hari raya.Mintak maaf kalau saya ada buat salah dekat korang...

                           Note:Tutup lagu stereo hearth ni dekat bawah skali

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri! -iFlixe Blog

Friday, 19 August 2011

Dialog2

Ni lah yang aku dapat dari status-status diorang...
                 
Pak Pandir Sengal
Pada suatu hari Pak Pandir membeli beberapa ekor ikan keli di pasar borong di pekan.apabila pulang kerumah dia menyuruh Mak Andih menyiang ikan tersebut. ketika sedang menyiang...

Mak Andih: Oi bapaknya! Macam mana nak siang ikan ni? hidup lagi ni.

Pak Pandir: Apa yang susahnya tu mak andih?

Mak Andih: Nak ketuk kepala ikan sadis la pulak.

Pak Pandir: Tu pun nak dikecohkan. Maknya rendam saja ikan tu dalam air, Kasi lemas ikan tu.sekejap lagi mampos la tu.

Mak Andih: .......

Kisah tiga jemaah
‎3 jemaah solat asar di surau lama
peristiwa berlaku pada rakaat yg kedua
tikus besar melintas

makmum 1: woooooooh besaq nya tikuih...
makmum 2: ssssssssuuuusss.. tgh sembyang mana bleh cakap wei.. batal..
makmum 1: hang dok kata kat aku hang batal gak lah wei
makmum 2: ni hang punya pasai lah ni
imam :(lam hati)nasib aku tak teguq depa.. sat g skali ngan aku batai...
renung2kan.... =))

Kerja Bila besar nanti

Ibu:siti,bile kamu besar nanti,kamu nak keje ape?

siti nak keje"gerak kaki dapat duit

ibu:pangggg!berani kamu loyar buruk ngan ibu ya?!

siti:uWaAaA!!!ape ibu nie?siti nak menjahit aje bile bsr nanti,kan gune mesin jahit pakai kaki?

ibu:ha'ah lah ..iyer x gak....

Lemah Bahasa Inggeris
ayah:apasl kau ni asyik dapat "0" jer bi?

Anak:ni bkn "0" la ayah.tadi cikgu adik bagi banyak bintang kat bebudak laen.ade yg dapat 5 bintang la,4 la....bile turn adik jer,bintang dh abis.jadi cikgu bagi bulan jer la.....

ayah:~~~layan jer laaaa~~~

Kisah Berkhemah
Syafiq dan fadlhi sedang berkemah dalam hutan

Syafiq: Weh,fadlhi,bangon!
Fadlhi:ade ape?aku ngah mimpi pasal jumpe ngan yuna tau.die lari sbb dengar ko
jerit tadi
Syafiq:cube tengok kat atas tu?
Fadlhi:kenape ngan atas tu?
Syafiq:tengok lah.ko nampak x?
Fadlhi:ha'ah,aku nampak.Aku nampak bintang-bintang kat langit tu..
Syafiq:kau tau x ape maksod dye?
Fadlhi:mane lah aku tau.
Syafiq:maknenye khemah kite......KENE CURIK LA BODOH!!!

Kisah cikgu testing anak muridnya
Murid-murid : Nampak cikgu.

Guru tadika : Pen ada kan?

Murid-murid : Ada cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen itu

ke dalam poket dia dan kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak-anak,nampak tak pen?

Murid-murid : tak nampak cikgu.

Guru tadika : pen ada tak?

Murid-murid : tak ada cikgu.

Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?

Murid-murid : tak nampak cikgu.

Guru tadika : Tuhan ada tak?

Murid-murid : tak ada cikgu.

Guru tadika itu sangat gembira kerana tujuannya untuk mempengaruhi kanak-kanak itu berjaya. Tetapi.. dalam kumpulan kanak-kanak itu ada seorang budak yang pintar yang bernama Amin lalu dia pun mengangkat tangan…

Amin : Cikgu, boleh saya cakap sesuatu?

Guru tadika : Boleh,mari ke depan.

Amin : Kawan-kawan nampak cikgu tak?

Murid-murid : nampak.

Amin : cikgu ada kan?

Murid-murid : ada.

Amin : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?

Murid-murid : tak nampak.

Amin : cikgu ada otak tak?

Murid-murid : tak ada.

Kisah cikgu ambil kedatangan murid
TaNya ciKgU kehAdiraN aNaK mUriDnya ~

RINDU ?. hadiR ciKgu.
BENCI ?.. saYa ....
KASIH ? Tak hadiR
SAYANG ? saKiT ..ciKgU
CINTA ??..CINTA kEmana? tanya CIKGU...
RINDU & BENCI mEnjaWaB : CINTA pULaNg ciKgU..
KEnaPa ??. taNya CIKGU..
sErEntaK RINDU & BENCI menjaWab : KERANA CINTA XKN PERNAH HADIR TANpA KASIH & SAYANG..

Kisah orang malas
Pada masa dahulu, ada sebuah negeri dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas.

Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas.

Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku
Katanya : "Saya adalah yang paling malas"
Raja pun bertanya : "Apa tahap malas awak?"
Lalu jawab lelaki tersebut :"Kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan saya".
Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".
Tuanku pun bertanya kepadanya : "Sampai mana pulak tahap malas awak?"
maka jawabnya : "Kalau saya makan pun, sampai ada orang tolong kunyahkan".
Maka raja pun terdiam....
Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:
"Saya adalah yang paling malas tuanku".
Raja pun bertanya: "Bagaimana pula tahap kemalasan awak?"
budak itu pun menjawab : "Nak cite pun malas".

Kisah bunyi haiwan
Cikgu : Baik anak-anak murid.... pagi ni kita akan belajar mengenal bunyi haiwan. Fairuz : macam mana bunyi ayam berkokok?
Fairuz : Kok kokk kokkkkk!!!!!
Cikgu : Bagus Fairuz... Amy, buat bunyi kucing pula..
Amy : Meoww
Cikgu : Amboi, manja kucing tu ya.. Udin, buaya bagaimana pula bunyinya?
Udin : Fewittt! Hai, Cik Adik! Sorang jer...? Abang temankan ya.
Cikgu : Bunyi buaya apa tu???
Udin : Buaya darat cikgu!!

Bangun sahur hohoho...
Mama : Bangun sahur ye anakku.
Anak : Mama bancuh ape?? ho..ho..horlicks ek??
Mama : Ha ho..ho..hotak hang!! Bangun jela sahur...Aku tendang kang..!!


Thanks to read my post.And thanks to who create the dialog.Be creative.

Saturday, 13 August 2011

Pink n Purple 4 girls?

   Assalamualaikum to all muslim and apa khabar to all non-muslim.Today,saya bukan nak cakap tentang puasa.Tapi saya nak cakap tentang warna kesukaan perempuan iaitu pink and purple.

Tentang pink: Kalau lelaki tu pakai baju pink dia pondan?Tak semestinya,mungkin colour favourite dia ke.Think 
                     positive guys.
Tentang purple:Kalau lelaki tu pakai baju purple.Jangan syak dia pondan.Mungkin dia peminat Justin Biber ke?
                       Eeeeww...

Zaman sekarang pun pink dan purple dah jadi warna lelaki or perempuan.Cita rasa orang mana boleh kita tak setuju.Lain orang lain cara.Lain la kalau dia pakai baju pink atau purple perangai dia macam.........tau-tau je la.Aku pun pakai jam purple yelah sebab warna kesukaan aku.
Pengingatan : Think positive

Wednesday, 3 August 2011

Selamat Menyambut Ramadhan Almubarak!

 Okay,aku tau korang rindu dekat aku kan.No? What ever, Asalkan korang baca post ni.Saya sebagai iFlixe Blog mengucapkan 'Selamat Menyambut Ramadhan Almubarak'.Puasa?! Dah lama kita tunggu-tunggu sekarang dah tiba.Cakap pasal sahur,korang boleh bangun ke? Dont be lazy to wake up for sahur.Sahur tu bukan saja untuk pengalas untuk berbuka puasa ia juga untuk berlatih untuk bangun pagi dan solat subuh.Haritu, aku ada baca satu post ni.Dia tulis 'Tahukah anda korek hidung dan telinga tidak membatalkan? Kalau nak buat, buatlah di rumah agar tidak ditimbulkan fitnah nanti'.Kalau korang tidak percahaya percaya or tak pasti, lebih baik korang jangan buat.Waktu bulan puasa ni, korang perlu DELETE DOSA, UPLOAD PAHALA, DOWNLOAD KESABARAN, UPGRADE KEIMANAN, BROWSING KEBAIKAN, UPDATE AMALAN, SHUTDOWN PERMUSUHAN, RESTART PERSAUDARAAN, danSELALU ONLINE KAN HATI KITA DI JALAN ALLAH S.W.T. AWAS VIRUS SETAN SUPAYA SOFTWARE HATI DAN JIWA MENJADI TENANG!.


P/S: Jangan Ponteng Puasa!

Saturday, 9 July 2011

Kisah bapak benci jiran baru

Akmal telah mendapat jiran baru.Tapi, bapak dia tidak suka dengan jiran baru itu.Apabila Akmal bermain dengan jiran baru,bapak dia ternampak.Bapak dia pun tanya Akmal sebab main dengan jiran baru.

Bapak: Akmal...
Akmal: Ya, bapak?
Bapak: Bapak tak suka Akmal main dengan jiran sebelah rumah.
Akmal: Kenapa?
Bapak: Bapak tengok mak-bapak dia pengarai teruk.Bapak dia balik lewat, jalan macam minum arak ke apa?   Mak dia pun hisap rokok.
Akmal: Itu parent dia bukan dia.Bukan dia.
Bapak: Selalunya, Pengarai mak-bapak jatuh gi dekat anak.
Akmal: Tak semestinya.Tengok macam bapak,bapak panas baran.Saya tak.
          : Pang,pang,pang(kena lempang).
Bapak: Elok sikit nak,mana ada aku panas baran.
Akmal: (Tutup muka)
Bapak: Akmal kena ingat,Akmal tu budak paling cermelang dekat sekolah.Selalu dapat nombor satu,jadi  ketua kelas,ketua pusat sumber,pelajar cermelang,pemenang Nilam peringkat negeri dan Olahraga ketua         sekolah
Akmal: (Bangga)
Bapak: Anak jiran sebelah bodoh!
Akmal: Tak baik bapak cakap macamtu.
Bapak: Bukan nak kutuk, dah hakikat.
Akmal: Tuhan jadikan orang lain-lain.Mungkin dia tak pandai akedemik, mana tau dia pandai masak ke...       main Yo-yo ke.
Bapak: =_="
Akmal: Buat origami...
Bapak: Tak, jangan salahkan tuhan.Dia tu malas saja...Semua orang kalau rajin belajar boleh dapat A.          Sengaja cari alasan.
Akmal: Bapak dulu dapat add math berapa?
Bapak: .........
Akmal: Kenapa senyap?
          : Pang.pang,pang (kena lempang).
Akmal: (Tutup muka)
Bapak: Dengar sini,ni last warning.Kalau bapak nampak Akmal main dengan jiran sebelah,panggil anak dia      petang-petang,ajak dia pergi sekolah sama-sama ke.Bapak pukul Akmal.Bapak tak suka dengan budak tu.
Akmal: Tapi bapak,jiran sebelah mana ada anak.
Bapak: ...... (Malu).

Friday, 8 July 2011

Seriously post: Al-Fatihah T_T

6 Julai 2011,
Kematian arwah abangku.Sungguh menyedihkan, tapi nak buat macam mana dah nasib aku...Yang menyenangkan aku, jenazah arwah tersenyum.Arwah meninggal kerana rasuk oleh 6 jin.Nanti-nanti je la ceritakan.Aku ade 3 adik-beradik daripada 4  sekarang.Aku tak boleh putus asa.Aku perlu banyak bersabar dan redha apa yang berlaku padaku.Orang selalu kata "yang sudah pergi, biarkan sahaja".Waktu aku cium dahi arwah, sungguh sedih.Waktu malam selepas bacaan yaasin aku tidur di tingkat bawah.Arwah pun diletak di tingkat bawah.Selamat saudara-mara datang ramai-ramai tidur dekat bawah.Memang tak rasa takut la sebab ramai.Rumah aku full sebab semua tempat ada orang.Selamat aku tak mimpi apa-apa.

P/S: Al-Fatihahkan kepada arwah Muhammad Afif bin Nordin.
  

Friday, 1 July 2011

Becareful!

Kadang2 korang pernahkan terkena dengan web yang mengejutkan anda seperti   Cencored  .com dan sebaigainya.Ini post yang serius untuk dimaklumkan kepada korang.Kalau kawan korang hanta web yang korang tidak kenal.Korang mesti pikir niat kawan korang macam mana?Saya iFlixe blog akan memberitahu korang.Korang perlu cakap dulu ngan diaorang bila anda terasa negativ.Untuk mengelak daripada perkara itu senang saja, 2 perkataan....JANGAN KLIK!.


P/S:Mungkin anda mangsanya....Ouch! tak boleh tulis banyak sangat, jari luke :'(